HomeNafta i gasHemikalijePlastikaGumaUsluge

Neorganski hemijski proizvodi
Organski hemijski proizvodi
Polimeri, smole i elastomeri
Vestacka i sinteticka vlakna, kablovi i filamenti
Farmaceutski proizvodi
Agrohemikalije
Detredzenti i kozmetika
Boje, lakovi i srodni proizvodi
Ostali hemijski proizvodi


O namaDogadjajiLinkoviPublikacijeKontaktHome


Hemijska industrija

 

Hemijska industrija Srbije je u svom razvoju imala tri izuzetno uspešna perioda – prvi tokom 60-tih godina kada je puštena u rad većina postojećih kapaciteta za proizvodnju baznih neorganskih hemikalija, drugi između 1975.g. i 1982.g. kada su napori fokusirani na razvoj bazne petrohemijske industrije i treći između 1987.g. i 1990.g. kada su ostvareni rekordni nivoi proizvodnje i potrošnje na nacionalnom nivou. Krajem 80-tih godina je proizvodni program domaće hemijske industrije obuhvatao 7-8 hiljada raznovrsnih hemijskih roba na nivou ukupnog godišnjeg obima proizvodnje od 8-10 miliona tona.

Poslednja dekada XX veka je bila izuzetno težak period za hemijsku industriju Srbije. Započela je sa negativnim posledicama raspada bivše Jugoslavije, kao što su redukcija dimenzija »domaćeg« tržišta i »gubitak« nekoliko važnih hemijskih intermedijera koji su se proizvodili u Hrvtaskoj, Sloveniji, Bosni i Makedoniji. Sledilo je razbuktavanje građanskog rata, prvo u Hrvatskoj a potom i u Bosni, što je dovelo do uvođenja sankcija Ujedninjenih Nacija prema novoformiranoj SR Jugoslaviji. Premda su ove sankcije bile ukinute sredinom 1995.g., posledice tolikog broja nedaća u kratkom vremenu su bile ogromne – obim proizvodnje hemijskih roba je u 1998.g. bio na nivou od 35% obima proizvodnje ostvarenog u rekordnoj 1989.g. Nažalost, ni to nije bio kraj – nedaće su tek doživele vrhunac u rano proleće 1999.g. sa početkom NATO agresije na Srbiju. Tokom 78 dana trajanja »bombaške kampanje« najmoćnije svetske vojne alijanse je veliki broj hemijskih postrojenja na lokacijama u Pančevu, Lučanima i Bariču skoro u potpunosti uništeno. Posebno velike ekonomske i nemerljive ekološke štete su pričinjene u Pančevu, gde su raketrirana i teško oštećena postrojenja za proizvodnju hlora, VCM-a i amonijaka.


Istorijat razvoja proizvodnje hemikalija i hemijskih proizvoda u Srbiji

(indeksi obima proizvodnje u periodu od 1966 do 2005, bazni indeks 1945=0%) 

  Hemijska industrija igra veoma značajnu ulogu u ekonomskim i spoljnotrgovinskim dostignućima ukupne industrije Srbije. Njen udeo u BDP-u ukupne industije Srbije iznosi oko 11%, odnosno zajedno sa proizvodnjom prerađevina od plastike i gume oko 14-15%. U 1998.g. je vrednost uvoza hemijskih roba iznosila 744 miliona $, a vrednost izvoza 322 miliona $. U 1999.g., zbog napred pomenutih otežavajućih okolnosti su ukupan prihod i izvoz domaće hemijske industrije bili skoro prepolovljeni, dok je uvoz hemijskih roba bio za oko 30% niži od ostvarenja u prethodnoj godini. Izvozni rezultati iz 1998.g. su prevaziđeni tek 2004.g., kada je vrednost eksporta hemijskih roba iznosila 384.7 miliona $, odnosno zajedno sa prerađevinama od plastike i gume preko 550 miliona $. Što je još značajnije naglasiti, trend rasta eksporta je nastavljen i u 2005.g. kada je eksport samo hemijskih roba »vredeo« 494.6 miliona $, a ukupna vrednost izvoza hemijskih roba i prerađevina od plastike & gume bila skoro 700 miliona $.

Mnoge domaće hemijske fabrike su već privatizovane – većinu su preuzeli domaći preduzetnici. Međutim, kroz proces privatizacije srpske hemijske industrije su na domaće tržište ušle i neke svetski poznate hemijske kompanije (Henkel, Messer, Linde ... ).

 

watches online watches store buy watch watches online shopping watch shop watches shop discount watches replica watches discount watch discounted watch discounted watches replica chanel handbags fake chanel handbag replica chanel bags replica chanel wallet replica watches fake watch good replica watches online store replica watch fake watches swiss replica watches fake watches swiss replicas watch swiss made replica watches replica designer handbags fake designer handbag from china fake designer handbag from china fake chanel handbag replica chanel bags replica chanel wallet Replica Watches Online Store Imitation Watches Online Store